TÜBİTAK destekli ÇAKÜ projesi ile karayollarının geçtiği bölgelerde yaban hayvanlarına koruma

ÇAKÜ Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr.Ali Uğur Özcan’ın yürütücüsü olduğu TÜBİTAK destekli proje ile yaban hayvanları araç çarpmalarından korunacak

ÇAKÜ HABER MERKEZİ////

ÇANKIRI Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Uğur Özcan’ın yürütücüsü olduğu “Devre Modeli/Kernel Analizi/Makine Öğrenmesi yöntemleri entegrasyonu ile yaban hayatı araç çarpışmalarının azaltılması: D100 Karayolu” başlıklı proje TÜBİTAK 1001 - Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Proje ile Çankırı Çerkeş il sınırından başlayarak Tosya ilçe merkezine kadar uzanan D-100 Karayolu’nda (Kuzey Karadeniz Karayolu) orta ve büyük memeliler için çok büyük bir tehdit oluşturan yaban hayatı araç çarpışmalarınn (YHAÇ) konumsal ve zamansal dağılımının belirlenmesi buna bağlı olarak sıcak noktalarının, potansiyel koridorların, YHAÇ’yi etkileyen faktörlerin, ekolojik alt geçitlerin etkinliğinin; kernel yoğunluk analizi, devre modelleri ve makine öğrenmesi yöntemleri ile analiz edilmesi, ekolojik niş modelleri kullanılarak bölgesel alanlara yaygınlaştırılması ve kazaların azaltılmasına yönelik önlemlerin konumsal olarak ortaya konulması hedefleniyor.

TÜRKİYE`DE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRİYORLAR

Proje, YHAÇ kapsamında Türkiye’de ilk kez sıcak nokta-model entegrasyonu ve risk tahminine dayalı olarak yürütülecek. Proje önerisindeki en önemli özgün değerlerden birisi de Türkiye’de ilk defa bilimsel çalışma esaslı bir azaltma programının ortaya konulacak olması. Ayrıca, bu öneri YHAÇ azaltılmasına yönelik projenin sonuçlarının hemen uygulanabilecek olmasından dolayı hem teorik hem de uygulamaya dönük detaylı bilgiler içermesi ile özgün bir değere sahip. Proje sonunda, elde edilecek sonuçlar ve deneyimler, bundan sonra yapılacak olan YHAÇ azaltma çalışmaları bakımından referans olacak. Böylece hangi alanlarda YHAÇ olasılığının daha yüksek olduğu bilgisi, planlamacıların etki azaltma önlemlerini uygulamalarına yardımcı olacak.

ARAŞTIRMANIN KÜNYESİ

2023 Yılı Birinci Döneminde Tarım, Ormancılık ve Veterinerlik Araştırma Destek Grubu (TOVAG) grubuna 209 proje önerilmiş ve sadece 21 proje kabul edilmiştir. Üniversitemizden Doç.Dr. Ender Buğday ve Doç.Dr. Efehan Ulaş’ın araştırmacı olduğu projede Ege Üniversitesi’nden Prof.Dr. Kerim Çiçek, Adnan Menderes Üniversitesi’nden Doç.Dr. Derya Gülçin ve Bartın Üniversitesi’nden Doç.Dr. N. Kaan Özkazanç araştırmacı ve danışman olarak yer almaktadır.

Yayınlanma Tarihi: 31 Ağustos 2023 Perşembe