Çankırı Karatekin Üniversitesi III. Uluslararası Türkiyat Kongresi Bakü’de Düzenlendi

Üç yıldır ara vermeden Türkiyat kongrelerini düzenleyen Çankırı Karatekin Üniversitesi, bu yıl Şuşa’nın İslam dünyasının kültür başkenti ilan edilmesi münasebetiyle “III. Uluslararası Türkiyat Kongresi”ni Türk Dünyasında Millî Kimlik ve Kültürel Miras temasıyla 02-04 Aralık 2024 tarihleri arasında Bakü’de başarılı bir şekilde tamamladı.

III. Uluslararası Türkiyat Kongresi’nin paydaşları ise Azerbaycan Millî İlimler Akademisi ve Mukimiy Hokand Devlet Pedagoji Enstitüsü (Özbekistan) oldu. “III. Uluslararası Türkiyat Kongresi” açılışının, 1926 senesinde Sovyetler Birliği döneminde Bakü’de düzenlenen “I. Türkoloji Kongresi”nin yapıldığı tarihî salonda gerçekleştirilmesi ise hem anlamlı hem de duygusal anların yaşanmasına sahne oldu. Yaklaşık 100 yıl önce Türkologların bir araya gelerek yaktığı meşale bu defa ÇAKÜ Türkiyat Enstitüsünün öncülüğünde aynı mekânda tekrar harlandı.

Rektörümüz Prof. Dr. Harun Çiftçi, kongreye video konferans yoluyla katılarak Türk dünyasının birçok bölgesinden kongreye katılan katılımcıları selamladı. Rektör Çiftçi, ÇAKÜ’nün eğitim hedefini “İstiklalden istikbale yenilikçi ve girişimci üniversite” olarak belirleyip emin adımlarla yürüdüğünü ifade etti. Türkiye Cumhuriyeti’nin 101. yılında millî birlik ve beraberlik ışığını güçlendirmenin haklı gururunu ve sevincini yaşadıklarını belirten Rektörümüz; “Temel görevi Türk kültür ve medeniyetini araştırıp incelemek ve elde edilen sonuçlarla çeşitli yayınlar, konferans ve sempozyumlarla paylaşmak olan Türkiyat Enstitüsünü bu bakımdan oldukça önemsiyor, çalışmalarını destekliyorum” dedi. Rektör Çiftçi, konuşmasını III. Uluslararası Türkiyat Kongresi’nin gerçekleştirilmesinde emeği geçen tüm kongre paydaşlarına ve Türk dünyası coğrafyasının her bölgesinden teveccüh gösterip kongreye katılan bilim adamlarına teşekkür ederek tamamladı.

Türk dünyasının bilimsel altyapısını oluşturmak için atılan bu mühim adım sadece Azerbaycan’da yankı bulmayıp bütün Türk dünyasına yayıldı. TRT Avaz başta olmak üzere Azerbaycan’ın Medeniyet TV, GünAz TV, ELM TV gibi devlet televizyonları bu önemli etkinliği canlı olarak yayınladı. AZERTAC gibi gazeteler ise haber yaparak burada sunulan bilimsel araştırmaları tüm dünyayla paylaştı. Kazakistan, Kırgızistan, Karakalpakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Türkiye gibi Türk dünyasının farklı coğrafyaları yanı sıra Rusya ve Tacikistan gibi farklı ülkelerden yaklaşık 100 akademisyenin katıldığı kongrede Endülüs’ten Şuşa’ya, Çankırı’dan Tuva’ya (Sibirya) kadar çok farklı konularda bildiriler sunuldu ve TV kanalları tarafından katılımcılarla özel röportajlar yapıldı.

Türk dünyasıyla ilgili bu önemli kongrenin açılışını aynı zamanda Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Elnara Akimova, Özbekistan Cumhuriyeti Bakü Büyükelçisi Bahrom Aşrafxanov, Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçisi Doç. Dr. Cahit Bağcı, protokolden önemli isimler teşrif etti ve çok sayıda Azerbaycanlı bilim adamı da bu açılışa izleyici olarak iştirak etti. Kongrenin değerlendirildiği kapanış oturumunda ise Türk dünyasının her ülkesinden bir katılımcı ülkelerini temsilen kongreyi değerlendirdi. AMEA Başkanı Akademik İsa Habibbeyli de İlimler Akademisi’nin yayınları olan “Divanu Lûgati’t-Türk” adlı eseri misafirlere hediye etti. Çok başarılı geçen III. Uluslararası Türkiyat Kongresi’nin dördüncüsünün, ÇAKÜ öncülüğünde paydaşlarla yapılacak görüşmelerden sonra belirleneceği, Rektörümüz Prof. Dr. Harun Çiftçi tarafından ifade edildi.

Yayınlanma Tarihi: 13 Aralık 2024 Cuma