ÇAKÜ’de ‘HELP Kursları’ açılış töreni

Avrupa Konseyi`nin hukukçulara yönelik geliştirdiği ana eğitim platformu “HELP Kursları Açılış Töreni”, ÇAKÜ Hukuk Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi

ÇAKÜ HABER MERKEZİ////

AVRUPA Konseyi`nin hukukçulara yönelik geliştirdiği ana eğitim platformu “HELP (Human Rights Education for Legal Professionals) Kursları Açılış Töreni”, ÇAKÜ Hukuk Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Adalet Bakanlığı ile ÇAKÜ tarafından da desteklenen program kapsamındaki toplantının açılış konuşmasını yapan ÇAKÜ Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, Avrupa Birliği (AB) ve dünyanın çağlar boyunca değişmeyen gündemi olan insan hakları konusunda önemli mesajlar verdi. İnsan hakları konusunda tertip edilen bu eğitim programının üniversitemizde gerçekleştirilmesinden gurur duyduklarını belirten Rektör Çiftçi, “Daha önceki eğitim programlarıyla ilgili süreçlere de baktığımızda, Türkiye’nin AB ülkeleri arasında 2’nci sırada olmasından da memnuniyet duyuyoruz. Bu durum, Türkiye’nin insan haklarına vermiş olduğu önemi bir kez daha karşımıza çıkarmakta ve ifade etmektedir” dedi.

“İNSANA YAPILAN YATIRIMLAR ARTMALI”

Sanayi Devrimi sonrasında iki büyük savaşın ortaya çıkmasıyla, dünyada yeni dengelerin kurulduğunu ve bu yeni dünya düzeninde mesafelerin önemini kaybettiğini hatırlatan Rektör Çiftçi, daha sonra şöyle konuştu: “Tarihsel tecrübelerimiz sonucunda artık şunu biliyoruz ki; dünyanın herhangi bir bölgesinde yaşanan savaş, yoksulluk, hukuksuzluk er ya da geç küresel sonuçlar doğuruyor. İklim krizinin bölgesel olmadığını biliyoruz, Ortadoğu’da yaşanan çatışmaların küresel sonuçlarını hep beraber yaşıyoruz. Covid-19 pandemisiyle mücadele ederken bunu yeniden müşahede ettik. Kısacası küreselleşmeyle beraber artık yerel olan çok az şey var. Küreselleşen dünyada, yeni sistemlerin ve yeni düzenlerin ortaya çıktığı bir ortamda, insana yapılan yatırımların da artmasını bekliyoruz. Ötelerde yaşanan siyasi istikrarsızlıkların sonucu, ortaya çıkan yeni ekonomik müdahaleler doğrultusunda birçok insan etkilenmiş ve göçler gibi bazı durumlar yaşanarak yeni trajediler ortaya çıkmıştır. Günümüz dünyasında teknolojinin, bilginin, dijitalleşmenin ve hukukun üstünlüğünün yaygınlaştığı bir ortamda, bu tür trajedilerle yüzleşmekten üzüntü duymaktayız. Ama şunu biliyoruz ki sorunları tespit edip o sorunlara alternatif üretmek, çözüm önermek, yeni bir strateji belirlemek ve yeni hedefler ortaya koymak da bu işe gönül koymuş insanların ellerinde. Özellikle bu noktada AB gibi nitelikli, etkili ve oldukça dinamik bir yapı ortaya çıkıyor.”

“AVRUPA BİRLİĞİ, TRAJEDİLERİN SON BULMASI İÇİN ÖN PLANDA OLMALI”

Günümüzde, insan haklarını korumanın artık sadece kendi ülkemiz veya bölgemizdeki insanların haklarını korumak anlamına gelmediğini ifade eden Rektör Çiftçi, “Yükseltilen duvarlar, örülen tel örgüler, Akdeniz’de kıyıya vuran bebek cesetleriyle yakıcı hale gelen mülteci sorunu bugün sadece Avrupa’nın değil, tüm dünyanın temel sorunlarından biridir” dedi. AB’nin sadece yaşadığımız coğrafyayı ifade etmediğini vurgulayan Rektör Çiftçi, sözlerini şöyle sürdürdü: “AB yetkililerinden istediğimiz, dünyadaki bu trajedilerin son bulması için daha fazla ön planda olmalarıdır. AB tarafından, insan eksenli politikaların ve insan odaklı hedeflerin daha güçlü bir şekilde masaya yatırılmasını bekliyoruz. Özellikle dünyada ‘Türk duruşu’, ‘Türkiye duruşu’ gibi bir duruşumuz var. Tarihin derinliklerine de baktığımızda, kıtalar ötesinde ortaya çıkan birçok sorun ve problemden etkilenen insanların yaşam haklarının da devreye alacak şekilde, Türk duruşunu ve Türk iradesinin uygulamaya dönük hallerini görüyoruz. 1400’lü yıllarda İspanya’daki Yahudi meselesi ile Endülüs Emevileri meselesinde ve günümüz coğrafyasına baktığımızda ise Uzak Doğu, Orta Doğu ve Orta Asya’daki tüm gelişmelerde de Türkiye, bu olaylara asla duyarsız kalmamıştır. Çünkü bizim bir felsefemiz ve bir anlayışımız vardır. Nedir bu anlayışımız? ‘İnsanı önemse ki dünyaya değer katsın!’ Bu doğrultuda, Türkiye’nin duruşundaki bu özelliğin, AB gibi nitelikli ve donanımlı bir yapı ile hareket ederek dünyaya yeni bir bakış açısı ve yeni bir paradigma kazandıracağını düşünüyoruz.”

“ÜSTÜNLERİN HUKUKU DEĞİL, HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ” VURGUSU

Bu çerçevede ÇAKÜ’nün üstlendiği misyona da değinen Rektör Çiftçi, “ÇAKÜ olarak küreselleşmenin eğitimdeki gerekliliğini yerine getirmek için stratejik bir hedef olarak uluslararasılaşma politikasına sahip olduğumuzu ifade etmek isterim. Biz küresel ölçekte bir eğitim kalitesi için küresel işbirliklerinin gücüne inanıyoruz. Biliyoruz ki gideceğimiz yerlerde hem öğreteceklerimiz hem de öğreneceklerimiz var. Tecrübe aktarımı ve bilgi transferinin eğitimde kaliteyi getireceğine inanarak şimdiye kadar 55 ülkede 250’ye varan üniversiteyle anlaşma yaptık. Bu nispeten genç bir üniversite için büyük bir başarı. Bu bağlamda, küresel çatı kuruluşlarının projelerine paydaşlık, farkındalık çalışmalarına ortaklık, eğitim çalışmalarına partnerlik yapmanın uluslararasılaşma politikamızı da perçinleyeceğine inanıyoruz. Stratejik hedeflerimizde de insan odaklı büyüme ve sistemlere açık bir üniversite olduğumuz belirtilmiştir. Biz inanıyoruz ki ‘üstünlerin hukuku’ değil, ‘hukukun üstünlüğü’nü savunan bir kitle, hukukun üstünlüğünü ortaya koyan bir irade ve her şartta ve her platformda hukukun üstünlüğünü koruyacak yapıların olması dünya için kaçınılmazdır. Dolayısıyla, AB ve Türkiye arasındaki bu tür etkileşimlerin, bir sinerji oluşturacağını ve bu noktada da dünyada örnek gösterilecek ve kabul edilebilecek değişimlere de vesile olacağını ummaktayım. Bu vesileyle, özellikle Adalet Bakanlığımız bünyemizdeki İnsan Hakları Daire Başkanlığının ülkemiz ve dünyada yapmış olduğu faaliyet ve etkinlikleri de takdir ediyoruz. Bu etkinliklerin artarak devam edeceğini de Sayın Başkanımız ifade ettiler. Başkanımız ve Başkanlık yetkililerine teşekkür ediyorum. Daha iyi, daha yaşanılabilir ve daha paylaşımcı bir dünya için bütün kurumların el ele verdiği yeni bir sürecin de devam etmesini temenni ediyorum” diye konuştu.

“İNSAN HAKLARI EYLEM PLANI”NA DİKKAT ÇEKİLDİ

Toplantıya çevrimiçi katılan Avrupa Konseyi HELP Birimi Başkan Yardımcısı Ana-Maria Telbis de, Avrupa Konseyinin ve HELP Biriminin çalışmaları hakkında bilgi verdi ve eğitimlerin öneminden, bu kapsamda elde edilen başarılardan bahsetti. Ardından kürsüye gelen Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Dairesi Başkanı Dr. Hacı Ali Açıkgül konuşmasında, Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde başlatılan “İnsan Hakları Eylem Planı”na değindi ve bu eylem planının ülkemiz için önemine vurgu yaptı. Daha sonra İnsan Hakları Daire Başkanlığı Daire Başkanlarından Dr. Muhammed Taha Büyüktavşan bir konuşma yaptı. Büyüktavşan, HELP eğitimlerinin ülkemizdeki geçmişine ve bugün gelinen noktaya değindi. Sonrasında Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Cemal Dursun, ÇAKÜ Hukuk Fakültesi ile Avrupa Konseyi arasında yapılan HELP kursları anlaşmasının önemine ve bu eğitimlerin öğrencilere yapacağı katkılara konuşmasında yer verdi.

PLAKET VE HEDİYE TAKDİMİ

Açılış töreninin son konuşmacısı olan Avrupa Konseyi HELP Birimi Kıdemli Proje Koordinatörü Fethullah Soyubelli ise hem salondaki hem de çevrimiçi platformdaki katılımcılara, eğitimlerin yer aldığı platformun nasıl kullanılacağını sistem üzerinden anlattı.

Tören, öğrencilerden gelen soruların cevaplanması ve ardından yapılan plaket ve hediye takdimiyle sona erdi.

Açılış törenine ayrıca; Çankırı Valisi Abdullah Ayaz, Çankırı Cumhuriyet Başsavcısı Oğuz Şükrü Ener, Çankırı Baro Başkanı Avukat Mustafa Deniz, ÇAKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Odabaş ile akademisyenler, yargı mensupları ve öğrenciler de katıldı.

Yayınlanma Tarihi: 16 Mayıs 2023 Salı